Zullen autonome robotten uw toekomstige productieomgeving domineren?

10 februari 2022

Onnodige verspilling van mankrachten en energie is niet langer een utopie. Met de implementatie van autonome mobiele robotten lijkt de toekomst van productieomgevingen sterk te zullen veranderen.

Mobiele robotten - HUPICO

‘Automatisering’ versus ‘autonomie’

In discussies over geautomatiseerde productielijnen en autonome robots worden 'automatisering' en 'autonomie' vaak door elkaar gehaald. Hoewel vergelijkbaar, zijn de concepten verschillend in industriële productie:

  • Automatisering is een reeks door mensen gedefinieerde functies die worden uitgevoerd door een robot of apparaat;
  • Autonomie is een toestand waarin een robot of apparaat zelfstandig opereert, zonder expliciete instructies van een mens.

Autonomie - Robotten - HUPICO

Automatisering wordt mogelijk gemaakt door statische omgevingen te creëren waarin robots zijn ontworpen om maanden of jaren 24/7 dezelfde activiteit uit te voeren. Geschikt voor een identiek product te produceren voor een heel lange tijd.

Autonomie daarentegen gaat een stap verder. Deze technologie vereist dat de robot reageert en zijn acties verandert zonder dat een mens die veranderingen leidt. Autonomie heeft een ongelooflijk potentieel voor productieomgevingen met een hoge mix en een laag volume, of omgevingen die op bestelling gemaakte producten produceren in een beperkte batch grootte.

Om deze mate van flexibiliteit te bereiken, moet een robot in staat zijn om in onbekende situaties te handelen zonder expliciete instructies. In feite moeten de robots zichzelf taken kunnen aanleren.

Slim gebruik van data en modulair uitbreidbaar

Wanneer de robot zijn omgeving kan scannen, kan hij minder gestructureerde en minder voorspelbare situaties aan. De meest gebruikte sensoren om robotbewegingen te begeleiden zijn kracht/koppel- en zichtsensoren. Deze sensordata biedt kansen om complexere processen te automatiseren. 3D-puntenwolken kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om geometrische afwijkingen in onderdelen te detecteren en analyseren.

Slim gebruik van data en modulair uitbreidbaar - HUPICO

Met een snelle projectimplementatie kunnen de robotten meteen aangepast worden, zonder dat u structurele aanpassingen moet doorvoeren aan uw infrastructuur. Het aantal robotten kan meteen opgevoerd wordt bij een hogere productievraag, zonder bijkomende installatie.

BeeWaTec’s mobiele robotten kunnen snel en gemakkelijk aangepast worden aan uw huidig flexibiliteitsniveau – nu en in de toekomst.